Изборник Затворити

УЧЕШЋЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ КРУШЕВАЦ НА ЖИЧКОМ САБОРУ БИБЛИОТЕКАРА

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево и Народна библиотека „Др Душан Радић“ Врњачка Бањa организовале су 6, 7. и 8. октобра „Жички сабор библиотекара 2021“.

Тема скупа била је „Библиотеке и културни туризам“ са циљем да се представе различите могућности којима библиотеке располажу, а које доприносе развоју туристичке понуде и културног туризма.

Конференција је имала међународни карактер. Поред бројних библиотекара из различитих типова библиотека Србије, на скупу су учествовале и колеге из Русије, Пољске и Црне Горе. Због неповољне епидемиолошке ситуације изостао је планирани долазак колегиница из Северне Македоније и Републике Српске.

Учеснике и госте поздравили су у име домаћина, мр Миша Милосављевић, директор краљевачке Библиотеке, Милош Милишић, помоћник градоначелника Града Краљева за културне манифестације, и Катарина Јаблановић, ауторка пројекта „Жички сабор библиотекара“. На почетку скупа отворена је изложба „На светим водама Ибра: туристичке дестинације на подручју Рашког округа у публикацијама“, ауторке Катарина Јаблановић.

Организована је посета Врњачкој Бањи, где су учесници скупа имали прилику да обиђу Замак Белимарковића, као и да се упознају са простором и фондовима Народне библиотеке „Др Душан Радић“. У бањској Библиотеци била је промоција монографије „Поздрав из Врњачке Бање“ ауторке Марије Петковић.

„Жички сабор библиотекара 2021“ завршен је организованом посетом учесника и гостију манастиру Жичи.

На скупу је  директорка НБКШ, мр Снежана Ненезић, презентовала рад „Примери добре праксе Народне библиотеке Крушевац“. Рад чини неколико тематски различитих сегмената :  уметничка колекција Народне библиотеке Крушевац, развој културног туризма – сарадња са Trayal korporacijom у организацији међународних научних скупова поводом обележавања значајних јубилеја и годишњица и издавачка делатност фокусирана на тематику и наслове из Завичајне збирке.

Народна библиотека Крушевац настављач је традиције Читалишта основаног давне 1857. године, међутим од тада до данас Библиотека нема сопствену зграду. Од 1967. године Библиотека је смештена на првом спрату Дома синдиката уз проширења – 1987. године међуспрат зграде Дома синдиката и 2017. године Е-читаоница на трећем спрату, коју красе 10 инсталација – естетских система аутора Вук Ћука насталих 2018. године. Настанак уметничког дела је суфинансирало Министарство културе и информисања РС на конкурсу 2018. године.

Други сегмент рада односи се на међународне научне скупове организоване у сарадњи са Катедром за српски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду – Скуп о делу Добрице Ћосића (2017) и Савремена српска фолклористика VII – 630 година Косовске битке. Након одржаних скупова штампани су зборници у којима су радови професора како из Србије, тако и из Региона и славистичких центара широм света. Учесници наведених научних скупова били су гости Trayal korporacije у капацитетима на Јастрепцу. Након раскинутог уговора о приватизацији, 2013. године Trayal korporcija обновила је туристичке ресурсе на Јастрепцу – Хотел Trayal, ускоро је комплексу придужена Вила Идила, а уз помоћ Министарства туризма РС отворен је и Авантура парк (2019).

Трећи сегмент рада је издавачка делатност, тачније сарадња са издавачком кућом „Агора“ (Зрењанин ; Нови Сад) и објављивање у датом тренутку релевантних и актуелних наслова –  из Завичајне колекције – Привиђење пред духовним очима: мала споменица са петстогодишње славе Видовданске у Крушевцу и миропомазање краља Александра у Жичи, путопис објављен 1889. године, репринт издање 2019.г. и Косово у усменој и средњовековној књижевности : зборник радова репринт издања из 1989. године (2019).

Рад у свим сегментима презентује сарадњу и партнерство Библиотеке са културним и образовним институцијама, савременим уметницима, бројним појединцима из земље и иностранства, као и сарадњу са привредом Града у циљу промоције писане културне баштине и Завичајне колекције.