Изборник Затворити

ВИДОВДАН НЕКАД И САД…

Поводом обележавања Видовдана, библиотекари су у периоду од 13. до 17. јуна, на Тргу испред Дома синдиката подсећали суграђане како је некада давно обележаван Видовдан.

У дружењу са грађанима, библиотекари су делили промотивни материјала, сачуван од заборава на Завичајном одељењу.

Промо материјала је са страница пожутеле штампе, тј. дигиталних копија крушевачких новина и часописа, штампаних у периоду између два светска рата.

Тако смо се подсетили да је 1936. године у оквиру свечаности прославила своју двадесетпетогодишњицу занатлијска певачка дружина „Обилић“.

„Програм почиње од 9 часова пре подне учешћем „Обилића“ на св. Литургији, па затим на литији и на парастосу код Споменика. После у 5 ипо часова је утакмица између с.к. Цар Лазар и с.к. Обилић, а у корист слављеника. У оквиру свечаности у 5 часова биће свечано вечерње уз чинодејство епископа нишког г. др. Јована. Увече код Споменика Косовских јунака „Обилић“ приређује свој вокални концерт са мушким и мешовитим хором под диригентством одличног музичара Вучковића-Николића проф. музике. У случају кише концерт ће се одржати у хотелу „Париз“. Приређивањем концерта на овај начин пружа се прилика и најширим слојевима да чују вредност и цене уметничку снагу хорова Занатлијексе певачке дружине „Обилић“. Пре програма говориће о Обилићу његов председник г. Крста Новаковић претседник Градског поглаварства.“

Љуба Поповић је 1940. године у чланку „Видовдан је страшно сунце мученика на крвавом небу отаџбине“ написао: „Видовдан је празник бола и поноса нације, сећање на оне који са трновитим венцем на крвавој глави, у свом победном ходу за звездом и срећом, за сунцем и слободом, падоше под теретом крста и мучеништва, и крављу свога срца запечатише веру у вечност истине и правде.“