Изборник Затворити

ВЛАДИМИР ПИШТАЛО И НЕНАД ШАПОЊА – ГОСТИ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ КРУШЕВАЦ

Народна библиотека Крушевац организовала је 13. децембра 2018. године представљање књиге Сунце овог дана – писмо Андрићу, аутора Владимира Пиштала.
Писац романа нагласио је да је књигу писао пет година. Мотивацију за дело аутор је пронашао у личном доживљају Иве Андрића као писца који је рањив, узнемирен, много емотивнији и поетичнији него што га је већина људи доживљавала. Владимир Пиштало ке истакао да је за њега Андрић није био сув и рационалан писац већ ,,жив“ и карактерно испуњен људском добротом и разумевањем ка свим људима што се може приметити на основу јунака које је бирао у својим делима,а који нису били припадници врха друштва као сам писац.
„Овај роман-писмо дубоке оданости нашем Нобеловцу, извештава читаоца о Андрићевим прозорима у свет и свест из паноптикума, циркуса и књига, о књижевним прозорима у страст и у тајну жене, о ономе што заиста јесу митски хероји његовог доба, о Гаврилу Принципу и „Младој Босни“ као друштвено-историјском контексту неправде последњег кметства у тадашњој Европи.“
О књизи је поред аутора говорио Ненад Шапоња, књижевник и уредник издавачке куће „Агора“. Уредник издања истиче да ће нови роман писца Владимира Пиштала обележити ову и наредне књижевне сезоне јер је другачији од бројних књига писаних о Иви Андрићу. Он сматра да писма описана у књизи представљају трансвременски дијалог два писца кроз који Андрићево време ,,исијава“, а тиме ова књига чини нашу књижевност великом.
„У питању је епистоларни роман тока свести и другачији у приступу од већине онога што се подразумева српским романом и то је књига која потиче“, нагласио је уредник издања Ненад Шапоња.
Књига је током године промовисана у преко 40 јавних библиотека у Србији.