Promocija SAVREMENE BIBLIOTEKE u Biblioteci grada Beograda

Promocija SAVREMENE BIBLIOTEKE u Biblioteci grada Beograda

U Biblioteci grada Beograda – Čitaonica Odeljenja umetnosti – 23. maja 2018. održana je promocija časopisa Savremena biblioteka. Na promociji su učestvovali direktorka NB Kruševac mr Snežana Nenezić, urednik Milica Stevanović, član Redakcije Ljubica Petković i autorke u ovom broju Marija Bogdanović (NB Srbije) i Ivana Milutinović (NB Kruševac).
Godine 2018. obeležavaju se četiri decenije od pojave Biltena zajednice biblioteka Opštine Kruševac i 35 godina od kad je to glasilo preimenovano u Savremena biblioteka – pod čijim imenom časopis i danas izlazi. Ove značajne godišnjice u životu jednog bibliotečkog glasila najavljene su u prestonom gradu, a u fokusu večeri bilo je poslednje izdanje časopisa, objavljeno 2017. godine.
Veče je otvorila direktorka mr Snežana Nenezić kratkim osvrtom na izdavačku delatnost Biblioteke, i s akcentom na razvojni put časopisa koji se predstavlja.
Urednica Milica Stevanović je uz predstavljanje najnovijeg izdanja Savremene biblioteke, upoznala prisutne i sa koncepcijom časopisa i sadržajem pojedinih njegovih rubrika – ističući pojedine priloge koji su imali ekskluzivitet novine u domaćoj stručnoj periodici i navodeći neka od imena vrhunskih domaćih i stranih autora sa nekoliko kontinenata i iz najznačajnijih udruženja i institucija u zemlji i svetu.
Ivana Milutinović je kao reprezent „Tokova“ – prve rubrike u časopisu, predstavila svoj rad posvećen 55. godišnjici visokoškolskog obrazovanja bibliotekara u Srbiji, a svoje učešće na ovoj večeri završila je recitujući pesmu „Bibliotekarke“ Olivere Nedeljković – „Kalimahovog nastavljača“ u ovom broju.
Kao redovni autor u rubrici „Zavičajna mreža“ – koja časopisu daje pečat sredine u kojoj nastaje – govorila je direktorka NBK mr Snežana Nenezić, osvrnuvši se na priloge koje potpisuje u poslednjem broju – prikaz skupa o Dobrici Ćosiću i bibliografiju izdavačko-štamparske produkcije u Kruševcu za 2016. godinu.
O svom prilogu u istoj rubrici govorila je i Ljubica Petković, iznoseći najnovija saznanja o delovanju Kulturne lige i razvoju bibliotekarstva Rasinskog okruga u prvoj deceniji prošloga veka. Ona je predstavila i rad čačanske autorke u novouvedenoj rubrici „Trezor“ koji govori o prvom srpskom knjigohranitelju – sv. Joasafu Meteoritu.
Marija Bogdanović (Narodna biblioteka Srbije), kao prva autorka u ovom broju u rubrici „Prikazi“ – koja se bavi najnovijom produkcijom iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti – osvrnula se na značaj zbornika „Biblioteka kroz vreme“ izražavajući svoje uverenje da on popunjava „prazninu na domaćoj izdavačkoj sceni i u naučnoj javnosti, koja je neopravdano postojala“.
Veče je završeno ocenom urednice Milice Stevanović da će časopis i ubuduće, iz broja u broj, pokušavati da dậ odgovor na pitanje «šta jeste i šta treba da bude savremena biblioteka» kako bi se izašlo u susret potrebama savremenih korisnika, prilježno pritom beležeći i sve aktivnosti i događanja u kući u kojoj nastaje, ali i u čitavom Okrugu, afirmišući tako i zavičajno bibliotekarstvo i lokalnu kulturu u celini, doprinoseći pri tom i profesionalnoj komunikaciji i ukupnoj razmeni i saradnji u zemlji.