Изборник Затворити

ПРОМОЦИЈА РОМАНА „ЦУКЕР ЛАЗА“

У четвртак 11. априла 2024. године у Е-читаоници Народне библиотеке Крушевац, гост је био Живојин Павловић. Повод је био представљање новог романа Цукер Лазара : најшашавији богаташ Србије свих времена (2023) који је већ доживео друго издање.

Промоцији су присуствовали љубитељи лепе речи и представници политичког живота Града: помоћник градоначелника за омладину и спорт Невена Плавшић, помоћник градоначелника за екологију Ана Прванов и Зоран Томић.

Сарадња крушевачке библиотеке и Живојина Петровића траје више од деценије, кроз популарисање библиотечких услуга и сервиса на научној телевизији Brainz. Живојин Петровић, доктор економских наука познат је крушевачким књигољупцима од раније, 2021. године промовисао је свој првенац Нестварно, а стварно (Невероватне приче из наше прошлости 2019), које су у „Лагуни“ дочекале пето издање. „Аутор се марљивим истраживањем докопао очаравајућих података и пренео нам их не би ли се спасле из чељусти заборава“. Наставио је да истражује нашу прошлост и доноси нам нове приче о необичним догађајима у Београду, о заборављеним а заслужним грађанима у наслову Нестварно, а стварно 2 (2021). Публицистичка проза наставља се романом До виђења! Шта се догодило са најбогатијом Београђанком свих времена? (2020), и биографијом проф. др Бранислава Лаловића (1928-1988), нуклеарног физичара института „Борис Кидрич“ у Винчи Ратник сунца (2022), за коју је добио награду „Деспот Стефан Лазаревић“. Помоћник аутора у истраживању грађе за наведена дела била је Александра Васиљевић.

Аутор уместо увода каже: Србија је увек имала „богаташе и овакве и онакве“. Током истраживања грађе у архивима имао је прилику да види бројне тестаменте и међу њима тестамент чувеног шабачког богаташа Јосифа Ј. Куртовића, који је дотични сачинио 30. новембра 1897. године, у коме стоји изричито наглашено име особе којој се ништа од тог силног богатства не оставља, његовом синовацу Михаилу Лази Куртовићу званом Цукер Лаза. Међутим након више година целокупно богатство слило се баш њему у руке. На веома необичан и невиђен начин Лаза је почео да расипа своје богатство, купујући свакојаке поклоне, помажући многе, а посебно Универзитет у Београду, Српску православну цркву…Питање његовог трошења новца суд је разматрао чак 17 година, при чему је 13 медицинских комисија са 53 најчувенија лекара Краљевине Југославије требало да одговори да ли је или није „сумасишавши“?

Током представљања романа прочитани су одломци који треба да заинтересују потенцијалне читаоце. На крају промоције аутор је потписивао књиге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *