Изборник Затворити

ПРЕДСТАВАЊЕ ИНСТИТУТА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК САНУ

Народна библиотека Крушевац је у претходном периоду захваљујући ангажовању члана Управног одбора проф. Зорана Ђурића успоставила контакт са Институтом за српски језик САНУ.

У четвртак 4. априла 2024. године Библиотеку су посетили директорка института научни саветник др Софија Милорадовић и др Владан Јовановић у циљу упостављања међуинституционалне сарадње. Овом приликом представници Института поклонили су велики број наслова стручних књига НБКШ.

Директорка института др Софија Милорадовић презентовала је рад и допринос Института (шест одсека) на изучавању српског језика и неговање српске језичке културе и ћириличног писма.

Владан Јовановић представио је едицију Монографије, покренуту 2004. године, у којој се објављују резултати истраживања на институтским пројектима/одсецима.
Овом приликом професорка Душица Добродолац предложила је да се за крушевачке средњошколце одрже радионице које су већ раније одржане у Тршићу за учеснике републичког такмичења из српског језика.

Наталија Живановић, Ива Илић, Јелена Миладиновић и Милена Матицки, ученице IV/4 Медицинске школе са професорком Весном Пешић, презентовале су резултате истраживања о фреквентности речи које највише користи Z генерација.

У наредном периоду Народна библиотека Крушевац треба да успостави сарадњу са Институтом за српски језик и размотри остале могућности и видове сарадње предавања о језику, јубилејима, значајним књижевницима. Остало је да се поразговара о темама предавања и радионица у циљу праћена школског програма и неговања српског језика и да се исте дефинишу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *