Изборник Затворити

ПОСЕТА ЧЛАНОВА УДРУЖЕЊА НАСЛЕДНИКА ШКОТСКИХ БОЛНИЧАРКИ БИБЛИОТЕЦИ

У уторак, 19. септембра 2017. године у холу Народне библиотеке Крушевац поново је постављена изложба „Овде је некада била…“. Изложба је први пут постављена 2015. године у новембру, када је била 100-годишњица Шкотске женске болнице у Крушевцу.  Шкотска женска болница, предвођена докторком Елси Инглис, била је у Крушевцу од новембра 1915. године до фебруара 1916. године.

Разлог за поновно постављање изложбе била је посета Крушевцу, рођака, чланова организације „Удружње наследника шкотских болничарки“. Ове јесени, група од 16 Шкотланђана, обишла је градове, којим се се кретале шкотске хуманитарке давне 1915-1916. године.

Шкотланђани су примљени у Градској управи, обишли су зграду Народног универзитета, на којој је 1991. године постављена спомен плоча, погледали су изложбу у Библиотеци.        У Народном музеју Крушевац приређен је програм. Друштво за српски језик – подружница Крушевац организовало је и писање радова на ову тему. Прочитани су најбољи радови на српском и на енглеском језику.

Са гостима је био и Ненад Вуковић, син др Жарка Вуковића (1930-2009), аутора књиге „Савезничке медицинске мисије у Србији 1915.“, који је допринео да се јавност упозна са детаљима рада Шкотске женске болнице у Србији и да се њихов рад  и имена не забораве.