Изборник Затворити

ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋA

Бранко Радичевић, један је од најзначајнијих песника српског романтизма. Школова се у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу. Сремски Кaрловци, Кaрловачка гимназија и Стражилово заузимају посебно место у Бранковој поезији, па су отуда Бранкови посмртни остаци пре 140 година пренети на Стражилово. Поводом двеста година од рођења Бранка Радичевића (28. март 1824, Славонски Брод – 1. март 1853, Беч) у холу Библиотеке постављена је изложба књига из фонда крушевачке библиотеке.

Библиотекар мр Драгана Исаиловић и књижничар Бранислава Петровић припремиле су предавање и дочекале ученике VIII/1 разреда ОШ „Драгомир Марковић“.

Ученици су са професоркама Јеленом Ијачић и Сањом Дервишевић погледали изложбу и чули кратак осврт на живот и дело овог романтичарског песника, једног од најоданијих следбеника Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језика у књижевност. Стихове песме Бранка Радичевића „На уранку“ рецитовала је Дуња Стаменковић.

Ученици треће и четврте године Медицинске школе у Крушевцу са професорком Весном Пешић погледали су нашу изложбу и овом приликом презентовали анкету о речима које се најчешће употребљавају у српском језику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *