Изборник Затворити

IN MEMORIAM – ИВАН ПУДЛО (1933 – 18. март 2019.)

„Растужила нас је вест да је умро угледни књижевник и интелектуалац Иван Пудло. Својим причама и књижевним текстовима доприносио је култури Крушевца и значају српске књижевности, посебно радом у књижевном клубу “Багдала” и Народној библиотеци“, написао је Радомир Андрић у телеграму саучешћа.

Иван Пудло вршио је дужност директора Народне библиотеке Крушевац у периоду од 1993. до 2000. године. Један је од истакнутих културних посленика у граду. Током дуге и успешне каријере био је и управник Радничког универзитета у Крушевцу и Историјског архива у Крушевцу. Један је од првих чланова Удружења књижевника Србије и Књижевног клуба „Багдала“.

Сарађивао је у бројним листовима и часописима ондашње Југославије, као и у периодици штампаној у Крушевцу. Својевремено је дневни лист „Политика“, четвртком у Додатку за децу објављивао песме и приче из пера Ивана Пудла. Радио Београд је за потребе својих емисија адаптирао поједине драмске текстове Ивана Пудла.

Учествовао је у бројним програмима намењене најмлађима у организацији Библиотеке с циљем промоције књиге и читања и гостовао у бројним школама у граду. Традиционална манифестација „Вечери међу књигама“ одржавана четвртком у организацији Библиотеке окупљала је најеминентнија имена српске литературе ХХ века.

Почетком 90-тих година ХХ века започео је сарадњу са библиотекарима Републике Српске.

Од Ивана Пудла опростили су се рођаци, колеге, пријатељи, познаници и сви поштоваоци његовог дела.

Библиографија:

Тамо далеко изнад зелене стене: драма у три дела  (Крушевац, 1975)

Сломљена фрула: приповетке  (Крушевац, 1982)

Приче из кривог сокачета (Крушевац, 1983)

Све наше обале: драма (Крушевац, 1987)

Солитерске приче (Крушевац, 1991)

Прва љубав (Приштина, 1994)

Растајања (роман) (Београд, 1997)

Лутка на тротоару (роман) (Београд, 1998)

Српска престоница (роман) (Београд, 2003)

Трешња из вилинске шуме (Београд, 2008)

Моћ вере (Крушевац, 2009)

Одбрана града Сталаћа: историјска драма (2009)