БИТИ ЧОВЕК III

БИТИ ЧОВЕК III

no title has been provided for this book
  Шта још речи, изнаћи, забележити о патријарху Павлу? Јединственом човеку и духовном пастиру српског народа кога су и деца и одрасли знали по познатим речима „Будимо људи“.  Књига „Бити човек“ др Јована Јањића, представља трећи наставак трилогије „Будимо људи“. У њој аутор у низ забележених трептаја , згода, догађаја из живота нашег патријарха, приказује његово деловање  у својој служби, духовно подучавање,  хуманитарни рад, бригу за свој народ на Косову и уопште,  неизмерну љубав коју је гајио према сваком човеку.  Прецизно и конкретно наведени су у фуснотама  сви казивачи који су помогли аутору да што боље опише овог по грађи ситног човека а великог по срцу, уму и духу. Безброј корисних савета створених из дугогодишњег рада  и чувања православне вере се попут бисера просипају сада пред читаоце, а раније пред све оне који су тражили помоћ и поуку од патријарха. После бројних  сведочанстава која смо прочитали у књизи „Бити човек“ , а уједно и као савременици патријарха Павла, свесни смо да је он представља  неугасиву звезду на небу нашег духовног бића.

 

„Лични пример је најбоља лекција. Ако ви живите по речи Христовој, ваше понашање и ваше дело биће другима најбоља школа. Временом ће почети да се угледеју на вас… – посаветова патријарх обраћајући се свима присутнима.

Будите стрпљиви! Не смете их хранити великом кашиком, могу се угушити. Крените са малом кашиком, да могу да прогутају … Кад духовно узрасту све ће бити лакше. „