Изборник Затворити

ЖИВОЈИН ЖИКА ПЕТРОВИЋ – ГОСТ БИБЛИОТЕКЕ 23. АПРИЛА

(обележавање Светског дана књиге и ауторских права)

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу одлучено је да се Светски дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие.

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. године да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

Иако се 23. април често наводи као датум смрти и Шекспира и Сервантеса, то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то време, заправо је умро око десет дана након Сервантеса, због неслагања између два календарска система.

Народна библиотека Крушевац организује неформално дружење са дугогодишњим пријатељем и сарадником ЖИВОЈИНОМ ПЕТРОВИЋЕМ и представљање његових књига, на Позајмном одељењу НБ Крушевац 23. 04. на Светски дан књиге и ауторских права, од 18 до 19 сати.

Живојин Жика Петровић рођен је у Београду 1969. године. У раној младости показује интересовање за електронику и кибернетику, а већ са 18 година региструје самосталну делатност, као своје допунско занимање, и оснива сервис за поправку ТВ, аудио и видео технике. Основао је фирму „ Processor Commerce “, издавачку кућу „ GSM Public “ и први српски часопис намењен телекомуникацијама – „Мобилни магазин“, а затим и „Е – магазин“, издање усмерено ка пољу савремених комуникација, дигиталне економије и финансија. Оснивач је прве и јединствене у Србији, образовне и непрофитне ТВ станице Српска научна телевизија, која је крајем 2018. године прерасла у регионални канал науке и уметности Brainz TV, чији је директор и главни и одговорни уредник.

Нестварно, а стварно (2019) „су невероватне приче из наше прошлости – херојске, духовите, запањујуће или бизарне које често могу да запрепасте. Живојин Петровић је страствени сакупљач таквих цртица, а марљивим истраживањем докопао се очаравајућих података и пренео нам их не би ли спасиле из чељусти заборава. Било да је реч о анегдотама, белешкама или филмским авантурама, свако поглавље ове књиге упозорава да је памћење средишњи део наше културе“.
Довиђења! (2019) је први српски документарни трилер. Шта се догодило са најбогатијом Београђанком свих времена? Јануара 1933. нестала је ћудљива милионерка Драга Митрићевић. Богата рентијерка није комуницирала са родбином, живела је сама у Улици краља Милана број 5… „Детаљно истражена и уз обиље података књига Живојина Петровића није само публицистичка проза која води читоаце кроз меандре истраге и истине, већ је и први српски документарни трилер“.

Очекујемо Вас у петак, на Позајмном одељењу Библиотеке.