Изборник Затворити

АКРЕДИТОВАН СЕМИНАР „БИБЛИОТЕКА НА ТОЧКОВИМА“ МОБИЛНА БИБЛИОТЕКА У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ВРШАЦ

Акредитован семинар из библиотечко-информационе делатности за 2022. годину под називом „Библиотека на точковима“ – мобилна библиотека, одржан је 21. октобра 2022. године у Градској библиотеци Вршац.

На позив директорке Градске библиотеке Вршац Весне Златичанин, крушевачка мобилна библиотека и библиотекари поделили су своја искуства са колегама из Вршца и Беле Цркве.

У првом делу семинара теоријски део о терминологији, врстама и историји мобилних библиотека, библиобуса или књигомобила презентовала је аутор програма мр Снежана Ненезић, библиотекар саветник. Поменути су примери развоја ове врсте библиотечких услуга у свету у: САД, Европи и Региону. Посебна пажња посвећена је развоју ове службе на територији некадашње СФР Југославије до почетка 90-тих година.

Део предавања посвећен је раду служби покретних библиотека у Хрватској и Словенији, организацији округлих столова и фестивала библиобуса, који утичу да библиотеке постану видљивије широј јавности.

Током другог дела семинара, самостални књижничар Славенка Арсић Поповић и дипломирани библиотекар Дејан Радојевић показали су библиотекарима возило, књижни фонд и начин рада.

Трећи део семинара презентовао је примере добре праксе крушевачке мобилне библиотеке, са учешћа на фестивалима библиобуса у земљи и Региону, као и учешћа у раду више тематских сусрета Округли сто организованих током фестивала.

Семинар је завршен уз конструктивни разговор о даљем развоју ове врсте библиотечких услуга и сарадњом између библиотека.