Изборник Затворити

ОБЕЛЕЖАН ДАН ОСНИВАЊА ЧИТАЛИШТА У КРУШЕВЦУ

Народна библиотека Крушевац, у понедељак 8 фебруара 2021.године, традиционално је обележила Дан оснивања читалишта у Граду и обављање делатности у котинуитету од 164 године.

У складу са епидемиолошким мерама заштите и ограничењем броја присутних у затвореном простору, овом приликом позвали смо само најужи круг: представнике Градске управе, чланове Управног одбор, сараднике Библиотеке и колеге у пензији. Овом прилико се извињавамо се нашим пријатељима и сарадницима, које нисмо позвали из наведених разлога.

Скупу је присуствовао заменик градоначелника Крушевца Александар Јовановић, помоћник за друштвене делатности Јелена Тодоровић, градски већник задужен за културу – књижевник Момир Драгићевић, представници из политичког живота Града и сарадници Библиотеке.

Директор библиотеке мр Снежана Ненезић укратко је презентовала рад Библиотеке у условима пандемије COVID 19, реализацију пројеката које је суфинансирало Министарство културе и информисања и истакла значајнија дешавања у претходној години.

Адаптација Позајмног одељења за одрасле обележила је претходну годину, а резултирала је пријатним амбијентом где се могу позајмити или прелистати најновији наслови књиге.


На полицама Библиотеке су се током претходне године нашли бројни нови наслови, како из редовног откупа књиге за јавне библиотеке Министарства културе и информисања, тако и куповином из средстава оснивача.

Бројни наслови књига стигли су и као поклон: из Народне библиотеке Србије (255), од Форума словенских култура и издавачке куће „Архипелаг“, издаваче куће „Чаробна књига“, али и поклони бројних појединаца.

Овом приликом додељене су захвалнице за несебичну помоћ у обављању библиотечко-информационе делатности: Градској управи Крушевац, Trayal korporaciji за популаризацију књиге, читања и омасовљење чланства у Библиотеци, Весни Пешић, професору српског језика и књижевности за популаризацију књиге, читања и услуга Библиотеке међу средњошколском омладином.Запослени на позајмним одељењима скренули су пажњу на читаоце који су у претходној години користили услуге Библиотеке.
Биљана Годић добила је захвалницу за читалачке навике и квалитет читања, јер је водила прецизну евиденцију о насловима прочитаних књига уз изводе о сваком од прочитаних наслова.

Дечје одељење доделило је захвалницу Милени Симић, ученици V разреда ОШ „Вук Караџић“, светосавском ђаку.

У музичком делу програма учествовале су Милица Младеновић, ученица трећег разреда и Јасна Ђокић, ученица четвртог разреда Средње музичке школе „Стеван Христић“ у класи професора гитаре Милоша Стојковића.