Изборник Затворити

ПРЕДАВАЊЕ НЕИСПРИЧАНЕ ПРИЧЕ

Поводом Дана ослобођења Крушевца у Првом светском рату, 19. октобра 2021. године, у Е-читаоници одржано је предавање за чланове удружења Љубитеља старина.

Неиспричане приче је један од пројеката Народне библиотеке Крушевац, које је суфинансирало Министарство културе и информисања.

Предавање се односи на дешавања у Крушевцу током Првог светског рата. Презентација подсећа присутне сликом и речи на догађаје из новембра 1915. када је у граду поред државних институција био и краљев библиотекар Добросав Ружић, који је сређујући грађу пронашао Мирослављево јеванђење.

У кратким цртицама представљени су главни догађаји и представљени актери дешавања у овом периоду са препорученим изворима за детаљнија истраживања.

Уз предавање представљени су и наслови које је објавила издавачка кућа „Прометеј“ са Радио телевизијом Србије са тематиком из Великог рата, пре свега наслови које су објављивали од 1916-1920. године на енглеском говорном подручју, а сада су први пут преведени на српски језик.

Поменути су и Крушевљани који су у ранијем периоду истраживали овај период историје – мр Адам Стошић, Славољуб Бојић – музејски саветник у пензији,  Дарко Михајловић – професор историје и бројни други истраживачи.

Библиотека већ дуги низ година сарађује са удружењем Љубитељи старина, тако да је предавање одржано на обострано задовољство.