Изборник Затворити

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ СРПСКЕ БЕСЕДЕ ПРОФ. ДР МИЛЕНТИЈЕ ЂОРЂЕВИЋ

У Е-читаоници Народне библиотеке Крушевац, 17. децембра 2021. године представљена је књига Српске беседе (Антологија српског беседништва), чији је избор сачинио, приредио и предговор написао проф. др Милентије Ђорђевић.

Ово је заправо шесто допуњено издање наслова, који је први пут објавила београдска „Просвета“ 1998. године. Књига је „доживела изузетан успех, друго издање (1999) је распродато, а својим квалитетом, и избором беседа ушла је у сам врх листе најчитанијих књига“.

Приликом представљања књиге проф. др Милентије Ђорђевић рекао је: „Књигом Српске беседе покушавамо да надокнадимо оно што је пропуштено и оно што углавном поседују велике књижевне нације и понудимо на једном месту најцеловитију „историју“ српског беседништва. Такав подухват, подразумева много посла, али и познавање српске историје, културе, књижевности, религије, права, политике и уметности, у најшире, значењу“.

Антологија обухвата избор беседа кроз осам векова развоја српског друштва и има неколико тематских целина: Беседништво средњег века, У маниру барока, класицизма и рационализма, Херојска времена, Рађање политичког, скупштинског и пригодног беседништва, Обнова духовног беседништва и Нови беседнички хоризонти.

О књизи је говорио проф. др Мирко Милетић, комуниколог, редовни предавач на Факултету друштвених наука у Београду. Професор Милетић на почетку је дефинисао термине и изложио у хронолошкој перспективи развој говорништва, од антике до ХХ века и савремених теорија. Посебно је истакао значај беседа са аспекта савремених теорија комуникација.

Поред крушевачких књигољубаца, промоцији су присуствовали и ученици Гимназије (професор српског језика Душица Добродолац) који су и прочитали одабране беседе.