Изборник Затворити

Салон уметничке књиге

Народна библиотека Крушевац започела је пројекат Салон уметничке књиге, Уметничка књига – савршен објекат који суфинансира Министарство културе и информисања РС.

У петак, 19. јуна 2020. године са почетком у 13 часова у просторијама е-читаонице Народне библиотеке Крушевац, Аница Туцаков, историчарка уметности, представилa је историјски преглед најзначајнијих појава у области уметничких књига, као специфичног уметничког предмета. „Уметничка књига као савршени објект који обједињује писану реч и уметност, јединствена капсула узастопног поретка, идеалан је уметнички објекат који повезује два креативна израза, али и две институције – изложбене просторе и библиотеке.“

Предавање је посвећено различитим ликовним струјама које су утицале на настајање уметничких књига током 70-их и 80-их година ХХ века у свету, као јединственом авангардном и експерименталном уметничком медијуму, али и основним карактеристикама овог стваралачког облика који су обележили све главне покрете  током протеклог века.

Након ове уводне презентације, Мане Радмановић, графички дизајнер и уметник, одржао је радионицу посвећену фото књигама. Кроз разговор и примере присутни су се упознали са сегментом уметничких књига – фотокњигом. Фотографска књига идеалан је пример где визуална приповијест, фотографија, ствара исто или слично искуство као у уметничком простору.

Главне активности пројекта Салон уметничке књиге, Уметничка књига – савршен објекат одвијаће се на јесен. У плану је изложба, коју прати каталог, дводнeвни округли сто и трибина уз учешће релевантних стручњака из Региона.

Програм су пропратили представници Градске управе, привредних и културних институција, библиотекари…