GOSTOVANJE GRADSKE BIBLIOTEKE VRŠAC U KRUŠEVCU

GOSTOVANJE GRADSKE BIBLIOTEKE VRŠAC U KRUŠEVCU

U okviru Trećeg Vidovdanskog festivala knjige, program Bibliotekari bibliotekarima, kruševačkoj publici su se predstavile kolege iz Gradske biblioteke Vršac.

Gradska biblioteka Vršac vrši matične funkcije za opštine Vršac, Alibunar, Bela Crkva i Plandište. Osobenost ove biblioteke je jedna od najvećih zbirki knjiga na nemačkom jeziku u Srbiji.

Vesna Zlatičanin, direktorka Gradske biblioteke Vršac, u okviru predstavljanja bogate i raznovrsne izdavačke delatnosti Biblioteke, posebno se osvrnula na publikacije: Vršac u XVIII veku autora Dušana Belče, dugogodišnjeg direktora Gradske biblioteke Vršac, Karte Banata koje su priredili Dragoljub Tašlić i Ivan Stojanović, Vršac u starini Feliksa Milekera, O ikonama i pacovima Roberta Hamerštila i Blagoslov moga oca Ivana Singera.

U nastavku večeri voditelj Zavičajne zbirke Tamaš Fodor predstavio je neknjižnu građu vršačke biblioteke. Reč je o fotografijama koje su nastale u vršačkim ateljeima iz perioda kraj XIX veka i početka HH veka.

Biblioteka  je uz pomoć udruženja građana sprovela akciju skeniranja starih porodičnih fotografija i na taj način došla do velikog broja fotografija u elektronskom obliku čime je upotpunila Zavičajnu zbirku koja je još i izuzetno bogata starom periodikom (BANATIKA).

Veče se završilo razgovorom kolega iz dve biblioteke, razmenom ideja i mogućnostima dalje saradnje.