Изборник Затворити

АКРЕДИТОВАН ПРОГРАМ БИБЛИОТЕКЕ НА ТОЧКОВИМА – МОБИЛНА БИБЛИОТЕКА

У Е – читаоници Библиотеке одржан је 29. и 30. септембра 2022. године акредитован програм сталног стручног усавршавања у библиотечко – информационој делатности под називом “Библиотеке на точковима- мобилна библиотека”.

Предавач на овом семинару била је мр Снежана Ненезић библиотекар саветник, директорка Библиотеке. Семинару су присуствовали библиотекари из јавних библиотека у Расинском округу.

Услуге покретних библиотека важне су и имају за циљ задовољење културних потреба, омогућавање доступности изворима информација и литературе потребне за формално и неформално образовање, за подстицање читања, развијање укуса публике, смањење друштвених разлика и побољшање квалитета живота.

Покретне библиотеке обогаћују основне библиотечке услуге додатним садржајима и стварају трајну сарадњу са целокупном заједницом. Учесници семинара упознати су са дефиницијом и врстама покретних библиотеке, историјским развојем и значајем мобилних библиотекама уопште, у Региону и у Србији, са кратким освртом на четири постојеће у Србији.

Ангажовани на пословима мобилне библиотеке самостални књижничар Славенка Арсић Поповић и дипломирани библиотекар Дејан Радојевић представили су комби возило Народне библиотеке Крушевац и практично су приказали сегменте из рада мобилне библиотеке.

Завршни део семинара односио се на перспективе развоја ове врсте услуга.

Циљ програма је да упозна запослене у библиотечко-информационој делатности са значајем ове врсте услуга и спектром услуга које ове библиотеке пружају – без обзира да ли је у питању библиобус или специјализовано комби возило.