Изборник Затворити

СРПСКИ ДУХОВНИЦИ КАО ВОЈНИ БЕСЕДНИЦИ

У оквиру обележавања Видовдана у Народној библиотеци Крушевац, 29. јуна 2022. године, одржано је предавање проф. др Милентија Ђорђевића Српски духовници као војни беседници.

„Још је својевремено Бранислав Нушић у својој Реторици (1934) запазио да је интересовање за реторику и беседништво код нас у сталном опадању и да је тај тренд настављен до деведесетих година прошлог века. Реторика, као предмет, није налазила места у школским и факултетским програмима, и њоме су се, мање-више, узгредно бавили ретки појединци. Прве српске беседе потичу из средњег века, док се први теоријски радови из реторике везују за другу половину XIX века“.

Поводом Видовдана професор Ђорђевић је направио временску спону која почиње говором кнеза Лазара пред Косовски бој, давне 1389. године до говора патријарха Гаврила на београдском радију 27. марта 1941. године.

Духовно беседништво XIX века обележила су имена шест српских епископа. У периоду између 1804-1848. године, а касније и до 1914. године, који је означен као херојски, јавиће се и нова генерација беседника, којима ће дух времена наметнути нове идеје и нови, световни стил.

За примере херојских говора професор Ђорђевић је навео говор Петра I Петровића, пред почетак боја са војском скадарског везира Махмуда Бушатлије на Мартинићима.

Обнову српског духовног беседништва професор Ђорђевић приписује Николају Велимировићу и Јустину Поповићу. Високообразовани богослов Николај градиће своју беседничку вештину такође на светосавској традицији, али ће вешто користити и примере из светске историје, књижевности, филозофије, религије и уметности.

Предавање је део пројекта Оснаживање медијских и дигиталних компетенција.