Изборник Затворити

У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ КЉУЧ ОД КОСОВА ГОСТ ПРОФ. ДР БОШКО СУВАЈЏИЋ

У Народној библиотеци Крушевац, у петак 24. јуна 2022. године, у оквиру обележавања Видовдана, гостовао је проф. др Бошко Сувајџић, редовни професор Катедре за српски језик и књижевност Филолошког факултета у Београду. Повод за овај сусрет је књига Кључ од Косова.

“Монографија Кључ од Косова проф. др Бошка Сувајџића јединствена је по својој структури и поетичкој концепцији међу врсницама које су посвећене косовској епици, косовској легенди и различитим аспектима историјске, друштвено-политичке и митске вертикале која прати и усмерава наше читалачко искуство. Кључ од Косова дело је у којем аутор представља интегралан и интегративан приступ теми. Од базичне научне студије о генези косовске легенде, преко жанровских и поетичких промишљања односа између историје, легенде и мита у обликовању косовске епике, монографија проф. др Бошка Сувајџића прати различите аспекте развијања легенде о Косовском боју на ширем, културолошком плану, до заслепљених идеолошких тумачења синтагме „косовски мит“ у 20. и 21. веку.

Тако, од књижевноисторијске студије, компаративног огледа, поетичког промишљања односа усмене и писане књижевности, драматуршке анализе историјске драме, преко разиграних есеја о модернистичком искуству савремене поезије, до сопственог лирског певања о Косову, Сувајџић показује обухватну ширину интересовања и дубину захвата. Отуда дело пред нама није само још једна књига о Косову, већ је, по свему наведеном, јединствена књига о Косову (Проф. др Снежана Самарџија)”.

У поглављу Косово у драми, професор Сувајџић је приказао драмско виђење традицијских извора о Милошу Обилићу, боју на Косову и Лазаревој жртви у историјским драмама које у 19. веку пишу Сима Милутиновић Сарајлија, Трагедија Обилић (1827), Јован Стерија Поповић, Милош Обилић или бој на Косову (1828), Матија Бан, Цар Лазар (1858), Јован Суботић, Милош Обилић (1865) и др. Традиција писања историјских драма о Косовском боју, настављена и у 20. веку, посебно је тематизована у драмама Миладина Шеварлића и Љубомира Симовића.

Посебни поглавље су лирски записи о Косовском боју које су написали највећи песници српског језика, Стерија, Његош, Јакшић, Змај, Лаза Костић, Дучић, Ракић, Црњански, Бранко Миљковић, Васко Попа, Десанка Максимовић, Миодраг Павловић, Бранко В. Радичевић и др. У Сувајџићевој књизи означене су тежишне тачке модернистичког искуства српске поезије о Косовском боју, од Милана Ракића, Милутина Бојића, преко Васка Попе и Бранка Миљковића, Скендера Куленовића, Љубомира Симовића, Милосава Тешића, Матије Бећковића и Рајка Петрова Нога.
Представљању књиге присуствовали су представници јавно и политичког живота Града, Trayal корпорације, ученици Гимназије, крушевачки књигољупци и библиотекари.