Изборник Затворити

ЈУБИЛЕЈ 650 ГОДИНА ОСНИВАЊА ГРАДА – ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “ЗНАЧЕЊЕ ЏОКЕРА”

Гост: књижевник и управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало

У оквиру прослављања јубилеја 650 година оснивања Града, у е-читаоници Народне библиотеке Крушевац, представљена је књига Значење џокера (награда „Меша Селимовић“ за 2019. годину).

Књижевник и управник Народне библиотеке Србије, Владимир Пиштало, познат је крушевачкој публици од раније.

Догађају су присуствовали представници Града : заменик градоначелника Александар Јовановић, помоћници градоначелника Јелена Тодоровић и Марко Кнежевић, градски већник задужен за културу Мома Драгићевић и бројни крушевачки књигољупци.

О књизи и аутору говорили су Ненад Шапоња, књижевник и издавач ИК „Агора“ Нови Сад и Ђорђе Писарев, књижевник, есејиста и новинар. Одломке из књиге читао је аутор.

Ненад Шапоња нагласио је да есеј недовољно заступљена књижевна форма у српској књижевности уз бројчане показатеље у страним књижевностима. „Нова Пишталова књига, писана у тананим регистрима између есеја и приче, јесте својеврсна књига у славу смеха, колико и есеја.“

Кроз радове појединих уметника, Пиштало као да одређује географију ова два друштва. У том мору различитих светова, он читаоца скоро неочекивано води и до света рекламе. Реклама је простор у коме се овај аутор игра са свим и свачим, то је пут кроз идеје и језичке контексте уоквирен утилитарним захтевом за допадањем.

Наслов је доживео четири издања и до сада има преко 40 књижевних критика о делу.