Изборник Затворити

СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКЕ У КУЛТУРНОМ ЖИВОТУ СРБИЈЕ

8 – 9. октобар, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево

Током октобра, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ у Краљеву, бројним програмима обележила је 150 година од оснивања прве читаонице у Карановцу. Осим свечане академије „Библиотека некад и сад“ одржан је и дводневни стручни скуп „Библиотеке у културном животу Србије“ (8 – 9. октобар 2018.). На скупу је учествовало више од 70 библиотекара. Скуп су поздравили директор библиотеке мр Миша Милосављевић и председник Библиотекарског друштва Србије др Богдан Трифуновић. На скупу је презентовано 26 излагања. мр Ана Гвозденовић, уредник издавачке делатности “Повеља” и библиотекари.

Књижевни историчар др Драган Хамовић сматра да „библиотеке, као повлашћени простори, поред неизбежног обола главном тржишном току који се не може избећи, треба да буду тачке на којима ће се одржати ватра праве поезије, која не признаје битније налоге од налога бартовског Писма“.

Гојко Божовић из издавачке куће „Архипелаг“ заступа става је да библиотеке морају чувати и пропагирати високе стандарде: „Забаву треба свако да плаћа сам. Библиотеке као јавни сервиси морају да подржавају културне подухвате. Требало би да поприме статус културних центара који ће заједници понудити праве вредности“.

Зоран Хамовић из издавачке куће „Clio“ истакао је важност Завичајних одељења, „ градовима су потребни нови наративи Завичајна одељења су гнезда у којима могу да настају нови градски митови. Све то може да буде део и културне и туристичке понуде“.

На скупу су представљени примери добре праксе који се примењују у јавним библиотекама Србије.

Рад Народне библиотеке „Стефан Првовенчни“ представили су мр Ана Гвозденовић, уредник издавачке делатности „Повеља“, библиотекари саветници Милоје Радовић уредник Програма за децу и  Емилија Димовска Завичајно одељењe.

Снежана Ненезић из Народне библиотеке Крушевац представила је на скупу мобилну библиотеку која за годину дана рада пружа услуге на 17 стајалишта и има преко 500 најмлађих корисника. Поред основне услуге издавања књига библиотека организује сусрете и дружење деце и писаца.

Уредник стручног скупа била је Катарина Јаблановић, уз стручну подршку доктора Дејана Вукићевића, водитељ Фонда старих и ретких књига у Народној библиотеци Србије.

Преузето са веб странице Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево – Културна мисија библиотека https://www.kv-biblio.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=2445&Itemid=1